De foregående årene har MKs Jenter 17 endt helt i toppen i sin avdeling når regnskapet har blitt gjort opp på høsten. I fjor ble de slått på målstreken både i vårsesongen og høstsesongen. 

Sesongen 2024 er også todelt, med en del som ferdigspilles på våren og en ny serie som ferdigspilles på høsten. Selv om et par av motstanderne enda har kamper igjen, så hadde J17 allerede sikret seier i vårserien før siste kamp var spilt. En liten og dedikert spillergruppe, gode treninger og Maria Osestad med et målsnitt som få kan matche har vært oppskriften når laget nå gikk helt til topps.

Frode Osestad i trenerteamet forteller at laget har hatt god utvikling de siste årene og at spillerne har vært både trenings- og læringsvillige.

- Det har generelt vært en veldig bra vårsesong for oss. Selv om mostanden har variert en del, så har vi tidvis vært veldig gode og vist oss frem med flott spill. Vi har vist de siste årene at gi kan ta noen steg og at vi forbedrer oss hele tiden, sier Osestad.

Trenerkollega Ivan Frandsen er enig med Osestad i at laget har hatt god progresjon og levert varene på våren.

- Det er selvfølgelig gøy når vi får resultater. Spillerne legger ned en del tid i fotballen, er gode til å ta til seg lærdom og utvikler seg bra, så det er fortjent at vi nå går inn i sommeren som vinnere av vårsesongen. Til høsten blir det sansynligvis noe tøffere motstand jevnt over, men det er bare noe vi gleder oss veldig til. Det er de jevne kampene som er gøye å spille, sier han.

Jenter 17 består ikke av veldig mange spillere. Ofte er de bare 10-12 spillere på trening, og da kan man jo lure på hvordan de klarer å levere så godt de gjør. Også her er begge trenerene samstemte.

- Det handler om at vi har en veldig dedikert gruppe spillere. Det er trenings- og læringsvillige jenter som alltid stiller opp så lenge de ikke er ute med skade. Dette gjør at hele stallen en ganske jevn og vi får gode treninger ut av det, forteller Frandsen.

Samtidig som det å ha en liten og jevn gruppe er bra for å få kvalitet i arbeidet, så har det også sine utfordringer. Osestad utdyper:

- Med en liten spillerstall så sliter jo litt når vi får for mange skader. Det har vært noen perioder i vår hvor vi har hatt flere spillere ute, men da har vi fått med oss noen av de mest dedikerte spillerne fra Jenter 14 til å hjelpe oss. Det har fungert bra, forteller Osestad.

Storscoreren på Jenter 17

Gjennom vårsesongen har Jenter 17 spilt 12 kamper og Maria Osestad er en av dem som har spilt samtlige. Når man teller opp før sommeren, så har den hurtige angrepsspilleren notert seg for utrolige 34(!) scoringer på 12 kamper. Det gir et målsnitt per kamp på 2,83, noe som sannsynligvis tar henne helt opp i norgestoppen i ungdomsfotballen. 

Også i fjor hadde Maria et snitt på over 1,5, men i år har det tatt helt av. Hovedpersonen selv synes det er gøy å score mye mål og håper at hun kan fortsette trenden til høsten.

- Det er jo veldig gøy å score mye mål, det håper og prøver jeg alltid på. Da bidrar jeg og hjelper laget, så jeg satser på at jeg holder formen, holder meg skadefri og fortsetter på samme måte til høsten, sier Maria.

Scoringsformen har hun utvilsomt inne, men hva er det som gjør at hun nærmet har doblet målsnittet sitt siden i fjor?

- Gjennom vinteren og våren har jeg hatt en del egentrening hvor jeg har fokusert på avslutninger og det å sette sjansene og score mål. I tillegg har jeg spilt litt mer på kanten denne våren, og der føler jeg at jeg kommer til enda flere sjanser når jeg kan få ballen og skjære inn i banen. Det gjør det enklere for medspillere å sette meg opp i gode posisjoner, forteller hun.

Begge trenerne er enige i at Maria har hatt en god utvikling siden i fjor, og Frode Osestad peker på en større ro i avgjørende øyeblikk og veldig gode medspillere som viktige faktorer.

- Maria har tatt en del steg. Hun er veldig hurtig - hun er rask på de første meterne og har høy toppfart - og derfor kommer hun til en del sjanser. Men nå har hun blitt litt roligere i avslutningssituasjoner og hun timer løpene sine enda bedre. Og da setter man flere mål. Så enkelt er det egentlig. I tillegg har vi mange veldig gode spillere rundt henne og i hele laget som har fått enda mer trening i å sette henne opp i gode posisjoner og med riktig timing. En bra sentrallinje er avgjørende for at vi skal score mål, og nå fungerer det veldig bra, sier Osestad.

Trener Ivan Frandsen trekker også frem avslutningstrening som en av grunnene.

- Maria har gjennom vinteren hatt fokus på avslutninger. Med den vanvittige farten hun har, spesielt på de første meterne, så har det gitt resultater å bli ende mer komfortabel foran mål. Hun har også fått enda mer trening i å spille offensivt. Tidligere var hun mye sentralt på midten, men har de to siste årene spilt mer offensivt., sier Frandsen.

Selv om Maria har levert fra øverste hylle, så kommer ikke resultatene av seg selv. På spørsmål om hva som har gjort at Jenter 17 hevder seg i toppen over tid, sier Maria at samhold i laget er en viktig del.

- Etter at vi har vært på Dana Cup sammen i flere år, så har vi blitt veldig sammensveiset som lag. Vi har blitt bedre og bedre kjente med hverandre og er nok en stor venninnegjeng. Det gjør det enklere å gå på alle treningene når man har det veldig gøy sammen. Da blir laget stabilt, sier hun.

Noen veldig konkrete planer om hvor hun vil med fotballen ønsker hun ikke si noe om. Men at hun kunne tenke seg å teste nivåene etter hvert er helt klart.

- Jeg har ikke noen veldig konkrete planer for fotballen, men jeg har lyst til å bli så god som mulig. Hvis jeg fortsetter å spille og gjør ting riktig, så hadde det vært veldig gøy å se om jeg kan spille noen nivåer opp. Men akkurat nå har jeg bare planer om å score flere mål for Jenter 17 til høsten, avslutter Maria.

Det som er helt sikkert, er at det blir veldig gøy å følge med J17 til høsten når de skal møte ende bedre motstand i serien. Det er bare å følge med og ta turen ut i Parken når høstsesongen sparkes i gang igjen etter sommeren.

Vi ønsker Jenter 17 lykke til på Dana Cup og med sesongen når den går i gang igjen!